Ampliació d’habitatge. Aparició de danys

El termini per a reclamar-ne la reparació depèn de si són considerats permanents o continuats . Sabeu quina és la diferència?

Ampliació d’habitatge. Aparició de danys

El propietari d’un habitatge sol·licita la reparació dels defectes apareguts a l’immoble després d’unes obres d’ampliació que es vand ur a terme en aquest a l’encarregat de redactar el projecte. Els danys a l’immoble van aparèixer uns anys després, i llavors el propietari va contactar amb l’encarregat del projecte per a transmetre-li que la causa d’aquets va ser l’omissió d’un estudi geotècnic del sòl amb la finalitat de determinar la cimentació més adequada, i va sol·licitar que es reparessin els defectes de construcció, descrits en un informe pericial que va aportar.

La petició del propietari no va ser atesa, així que va interposar demanda davant dels tribunals. Aquesta, però, va resultar desestimada en considerar-se que l’acció havia prescrit. Consideraven que els danys de construcció descrits en l’informe pericial són danys permanents o duradors, en els quals el termini prescriptiu es va començar a computar en el moment que va tenir lloc la conducta danyosa, la lesió estava determinada i podia ser avaluada i quantificada. En el moment en què aquests danys ja existien, va sorgir l’obligació de d’emprendre l’acció de reclamació oportuna dins del termini legalment establert.

Aleshores el propietari de l’habitatge va recórrer al Tribunal Suprem (TS) perquè considerava que els danys que s’havien considerat permanents eren danys continuats o de producció successiva, en els quals el resultat lesiu no pot ser estimat de manera definitiva fins que no cessa el fet generador del dany i, per tant, el termini de prescripció es comença a computar quan cessen els efectes lesius, de manera que l’acció que va emprendre per a exigir responsabilitats al demandat no ha prescrit.

El TS li ha donat la raó. Durant les obres d’ampliació de l’habitatge es van produir danys que van provocar fissures, i fins que no es va elaborar l’informe pericial, l’afectat no tenia coneixement de l’entitat i transcendència dels danys. Després va actuar amb diligència: va fer una reclamació extrajudicial al demandat i va contractar un tècnic perquè l’assessorés.

Aquí l’acció s’ha d’entaular des que es pot dur a terme, i això va ocórrer quan el perit el va informar de les causes dels danys, per la qual cosa la reclamació no es troba judicialment prescrita.

 

 

Subscriu-te

Subscriu-te a nostra newsletter

Si vols estar informat de les últimes novetats en l'àmbit jurídic, subscriu-te a nostra newsletter.

Subscriu-te